Är du intresserad av att köpa garn?
Alla våra garner är naturfärger, dvs i alpackans naturliga färg. Oftast kommer ullen i ett garn från ett och samma djur, men ibland har vi blandat från flera djur med liknande färg och samma kvalitet. Namnen som står på garnerna är alltså namnen på den eller de alpackorna som ullen kommer från, och de är alla födda på vår gård. Kanske har du varit hos oss och träffat någon av dem?
Alpackorna klipps en gång om året av professionella klippare, och våra garner spinns upp på Karlsbergsgårdens spinneri utanför Landskrona.
Vi tycker det är bäst om du har möjlighet att komma hit och titta på garnerna så du verkligen kan känna och se att de är vad du vill ha.
Bestäm i så fall tid med oss för ett besök för garnköp på info@upplevalpacka.se. Där når du oss också om du vill beställa hem garn. Då tillkommer förstås porto till priserna, som är inklusive moms. Givetvis kan du returnera köp om du inte blir nöjd, vi ersätter dock inte portot.
På bilden ser du vilka färger vi har. Tyvärr är det svårt att få färgerna exakt rätt, men nere i vänster hörn på bilden ligger ett vitt A4-papper, som kan ge en vink.
På lapparna står pris och hur många meter garn det är per vikt, vilket ger en fingervisning om garnets tjocklek. Skillnaden i prisklasserna beror på ullens kvalitet. Vill du köpa olika färger till t ex en halsduk är det bra att tänka på att de ska likna varandra i trådtjocklek och kvalitet. Alla garnerna är tvåtrådiga.
Om garnerna:
Kakaw (Kakan) – svart huacayagarn, 250 kr/hg
Kakaws ull har med åldern börjat bli grövre, vilket gör att ullen KAN börja klia, så vi rekommenderar inte den till halsdukar etc som skall bäras direkt mot huden, men den kan användas i koftor, plädar, mattor etc, och är också ett billigare alternativ för dig som vill prova på att sticka med alpacka. Färgen är svart men inte kolsvart utan gränsar till väldigt mörkt brun.
Kachita – vitt huacayagarn, 250 kr/hg
Kachitas ull har med åldern börjat bli grövre och lite kortare, därför är den spunnen lite tjockare än våra andra garner. Det kan göra att den blir lite ”lurvig” – en effekt som ibland efterfrågas. Vi rekommenderar inte den till halsdukar etc som skall bäras direkt mot huden men den kan användas i koftor, plädar, mattor etc, och är också ett billigare alternativ för dig som vill prova på att sticka med alpacka.
Taruka – light fawn huacayagarn, 250-280 kr/hg
På bilden är två härvor från Taruka. Den till vänster är lite grövre med kortare fiber, och därför lite billigare, eftersom Taruka också börjar bli lite äldre. Till höger ligger den sista härvan av vår förra batch från Taruka då ullen fortfarande var riktigt mjuk.
Imilla –medium fawn huacayagarn, 280 kr/hg
Imilla har bra lågt micronvärde och en mjuk ull!
Chaska (Kolan) – ljusbeige/champagne huacayagarn, 280 kr/hg
Kolan har trots sin ålder ett bra micronvärde och en mjuk ull!
Huascar – svart huacayagarn, 280 kr/hg
Huascars garn är riktigt fint och mjukt med en härlig färg.
Naira – mellanbrunt huacayagarn, 280 kr/hg
Nairas garn är riktigt fint och mjukt med en härlig färg.
Inti – rose grey huacayagarn, 280 kr/hg
Intis garn är riktigt fint och mjukt med en härlig ovanlig färg, som är lite kall i tonen.
Sumaq/Miski – brun/roan huacayagarn, 280 kr/hg
Vi miste tyvärr Miski när hon bara var 2 år, så här har vi blandat hennes ull med Sumaqs, för att få lite volym. Garnet har en härligt riktigt mörk brun färg med lite stick av grått (detta kallas ”roan”).
Qhispi – mellanbrunt huacayagarn, 280 kr/hg
Qhispi är den av våra alpackor som har den allra finaste ullen! Ett härligt mjukt garn!
Huascar/Yana/Chankaku – svart huacayagarn, 320 kr/hg
Här har vi samlat tre fällar fölull, dvs ull från den allra första klippningen.
Denna ull är alldeles särskilt mjuk, och därför lite dyrare.
Sapay/Tica – mellan fawn surigarn, 340 kr/hg
Suriull känns oftast ännu mjukare än huacayagarn, och anses därför lite finare. Det har också en särskild glans. Allra mjukast är förstås fölullen – i detta fall har vi blandat medium fawn fölull från Sapay med hennes light fawn syster Ticas fölull.